In 1791 ontdekte William Gregor een nog onbekend element in het mineraal ilmeniet. In 1795 herontdekte Martin Heinrich Klaproth het element, ditmaal in rutielerts en hij noemde het titanium naar de titanen uit de Griekse mythologie. Doordat het metaal bij hoge temperaturen makkelijk reageert met zuurstof en koolstof, is het moeilijk zuiver titanium te produceren. In 1922 lukte het Anton Eduard van Arkel zuiver metallisch titaan te bereiden (bron Wikipedia).

Rond de 50-er jaren is men titanium gaan gebruiken voor industriële doeleinden zoals in de luchtvaart en ruimtevaart vanwege de unieke taaiheid versus gewicht ratio, de medische wereld als voorbeeld protheses door het 100% allergievrij zijn en scheepsschroeven in verband met goede bestendigheid tegen zout water. Sinds 1975 wordt het gebruikt voor sieraden.

Het is één van de hardste natuurlijke metalen. Het is een zeer licht en sterk metaal. Het heeft een grijs witte zilverachtige kleur. Titanium kan ook in andere kleuren gemaakt worden door middel van verhitten, dit is alleen niet ideaal, beter is een chemische behandeling op de oxidelaag, dit noemt men anodiseren.

Rutiel en Ilmeniet zijn de titaniumhoudende mineralen waaruit titanium wordt gewonnen.  Dit wordt vooral gevonden in rotsen, rotszand en zwaar minerale zandgronden.

Titanium wordt gewonnen in Australie, Rusland, Nieuw Zeeland, Noorwegen, Canada, Maleisie en in Zuid-Afrika. Ook op de maan is een hoog gehalte aan Titanium.

Titanium is uitermate geschikt voor sieraden omdat het metaal een zeer licht gewicht heeft. Bovendien is titanium zeer huidvriendelijk en geeft geen allergische reactie. Het is nikkelvrij. Het sieraad neemt snel de temperatuur aan van de omgeving dus voelt het niet koud aan als je het sieraad om doet.

Titanium heeft het vermogen om zich te herstellen. Een kleine beschadiging zal omringd worden door een laagje die door oxidatie met de lucht is gevormd en daardoor niet zichtbaar zal zijn.

Titanium samenstellingen: 
Titanium grade 1 is de zuiverste vorm van titanium.  Hier zie je wat de chemische samenstelling is. 
C 0.10 max (koolstof)
Fe 0.20 max (ijzer)
H 0.015 max ( waterstof)
N 0.03 max (stikstof)
O 0.18 max (zuurstof)
Ti Remaining (titanium)

 Titanium grade 2 wordt ook beschouwd als een zeer zuivere vorm van titanium. Hier zie je wat de chemische samenstelling is.  
C 0.10 max (koolstof)
Fe 0.30 max (ijzer)
H 0.015 max (waterstof)
N 0.03 max (stikstof)
O 0.25 max (zuurstof)
Ti Remaining (titanium)

Titanium grade 23 heeft door toevoeging van aluminium, vanadium een verbeterde buigzaamheid en breuktaaiheid met een zekere vermindering van kracht. 
AI 5.5-6.75 max (aluminium)
C 0.10 max (koolstof)
Fe 0.40 max (ijzer)
H 0.015 max (waterstof)
N 0.05 max (stikstof)
O 0.13 max (zuurstof)
Ti Remaining (titanium)
V 3.5-4.5 (vanadium)
 
 
 
 
 
 
 
Momenteel ben ik met vakantie. 
De oorbellen kan ik pas vanaf 5 augustus 2019 versturen om dit ongemak te compenseren bied ik 10% korting op deze bestelling.
Gebruik de kortingscode Zomervakantie19 
 
At this time I am on a holliday!
You can order normally only I will be able to send it on August 5th, 2019.  For compensation I will offer 10% discount for this order.
Use discountcode Zomervakantie19
 
Ich bin zur Zeit im Urlaub!
Sie konnen bestellen aber Ich kann es schicken von 5 August 2019 um diese Unannehmlichkeiten zu kompensieren biete Ich einen Rabatt von 10% auf diese Bestellung an.
Verwenden Sie den Rabattcode Zomervakantie19